page title icon VERSCHILLENDE SOORTEN 3D PRINT FILAMENTEN

3D printing filamenten zijn de materialen die in 3D printers worden gebruikt om driedimensionale objecten te maken. Er zijn verschillende soorten filamenten op de markt, elk met zijn eigen unieke set eigenschappen en mogelijkheden. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten 3D print filamenten, zodat u kunt kiezen

Wat is het verschil tussen FDM en SLA 3D printers?

FDM 3D printers gebruiken filamenten die door een verwarmd mondstuk worden geëxtrudeerd om lagen van het gewenste object te maken. SLA 3D printers gebruiken een laser om fotogevoelige harsen (resin) uit te harden tot de gewenste vorm. Beide technologieën hebben hun eigen voor- en nadelen, maar filament-based 3D printen is over het algemeen betaalbaarder en gemakkelijker te gebruiken voor beginners.

Meest gebruikte 3D print filamenten voor FDM printers

Er is een grote verscheidenheid aan filamenten beschikbaar voor FDM printers, elk met zijn eigen unieke set van eigenschappen. De meest voorkomende soorten filamenten zijn PLA, ABS, PETG, TPU, Nylon en polycarbonaat.

3D print filament vergelijking: PLA vs ABS vs PETG

PLA, ABS, en PETG zijn 3 populaire 3D printing filamenten. Elk heeft zijn eigen unieke set van eigenschappen en mogelijkheden die het beter geschikt maken voor bepaalde toepassingen dan de andere. Hieronder gaan we dieper in op elk van deze materialen en vergelijken we hun belangrijkste kenmerken.

Wat is PLA?

PLA, of Polymelkzuur, is een biologisch afbreekbaar plastic gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals maïszetmeel of suikerriet. PLA filamenten zijn populair bij zowel hobbyisten als professionals omwille van hun gebruiksgemak en hun sterke ecologische geloofsbrieven.

PLA filamenten zijn beschikbaar in een brede waaier van kleuren, met inbegrip van doorzichtige en doorschijnende opties. Ze kunnen worden geprint bij lage temperaturen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik met low-end 3D printers die geen verwarmde bouwplaten hebben. PLA filamenten zijn over het algemeen ook minder duur dan andere soorten 3D print filamenten.

WANNEER MOET IK PLA 3D PRINTER FILAMENT GEBRUIKEN?

In dit geval is het misschien beter om te vragen: “Wanneer moet ik PLA niet gebruiken?” PLA is breekbaarder dan andere soorten 3D printer filament, dus gebruik het niet om dingen te maken die veel gebogen, gedraaid of gevallen kunnen worden, zoals telefoonhoesjes, speelgoed dat veel gebruikt wordt, of gereedschapshandvatten.

Je zou het ook niet moeten gebruiken voor dingen die sterk moeten zijn bij hogere temperaturen, aangezien PLA de neiging heeft om van vorm te veranderen bij 60°C of hoger. Voor al het andere is PLA een goede keuze voor 3D printer filament in het algemeen.

Modellen, slijtvast speelgoed, prototype-onderdelen en containers zijn allemaal veel voorkomende dingen die geprint kunnen worden.

Wat zijn de nadelen van PLA?

Hoewel PLA een geweldig allround materiaal is, heeft het ook enkele nadelen. Een nadeel van PLA is dat het de neiging heeft om krom te trekken en meer te krimpen dan andere soorten 3D print filament wanneer het wordt blootgesteld aan hitte. Dit kan het moeilijk maken om precieze prints te maken met fijne details.

Een ander potentieel probleem met PLA is dat het broos kan zijn en gemakkelijk kan breken als het niet correct wordt geprint. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen instellingen van de fabrikant te volgen bij het printen met PLA filament.

Wat is ABS?

ABS, of Acrylonitrile Butadiene Styrene, is een op aardolie gebaseerde kunststof die veel gebruikt wordt in een verscheidenheid van toepassingen, van LEGO’s tot autobumpers. ABS filamenten zijn sterk en duurzaam, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen waar sterkte en slagvastheid belangrijk zijn.

ABS filamenten zijn ook gemakkelijk om mee te printen en kunnen worden nabewerkt met methodes zoals schuren, verven en lijmen. ABS filamenten zijn echter niet biologisch afbreekbaar en kunnen schadelijke dampen afgeven bij verhitting, dus ze moeten worden gebruikt in goed geventileerde ruimtes.

WANNEER MOET IK ABS 3D PRINTER FILAMENT GEBRUIKEN?

ABS is sterk en kan tegen veel stress en hitte. Het is ook niet al te stijf, maar daar zijn verderop in deze lijst betere keuzes voor. ABS is een goed 3D printer filament omdat het deze kwaliteiten heeft, maar het blinkt pas echt uit wanneer het gebruikt wordt om dingen te maken die vaak gehanteerd, gevallen of verhit worden. Voorbeelden hiervan zijn telefoonhoesjes, speelgoed dat veel gebruikt wordt, handvatten voor gereedschap, onderdelen voor auto’s en behuizingen voor elektriciteit.

Wat zijn de nadelen van ABS?

Een nadeel van ABS is dat het een hogere printtemperatuur vereist dan PLA, waardoor het moeilijk te gebruiken is met 3D-printers uit het lagere segment. ABS is ook gevoeliger voor kromtrekken dan PLA, dus het is belangrijk om een verwarmde bouwplaat of behuizing te gebruiken wanneer u met ABS filament print.

Een ander potentieel probleem met ABS is dat het schadelijke dampen kan afgeven bij verhitting. Om deze reden is het belangrijk om te printen in een goed geventileerde ruimte en een ademhalingstoestel te gebruiken indien nodig.

Wat is PETG?

PETG, of Polyethylene Terephthalate Glycol-Modified, is een type plastic dat de beste eigenschappen van ABS en PLA combineert. PETG filamenten zijn sterk en duurzaam zoals ABS, maar ze zijn ook gemakkelijk om mee te printen en geven geen schadelijke dampen af bij verhitting.

PETG filamenten zijn beschikbaar in een brede waaier van kleuren, inclusief heldere en doorschijnende opties. Ze kunnen worden geprint bij lage temperaturen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik met low-end 3D printers die geen verwarmde bouwplaten hebben. PETG filamenten zijn over het algemeen ook minder duur dan andere soorten 3D printing filamenten.

WANNEER MOET IK PETG (PET, PETT) 3D PRINTER FILAMENT GEBRUIKEN?

PETG is een goed all-around type 3D printer filament, maar het onderscheidt zich van vele anderen omdat het flexibel, sterk en bestand tegen hoge temperaturen en stoten is. Dit maakt het een geweldig 3D printer filament voor dingen zoals mechanische onderdelen, printer onderdelen, en beschermende onderdelen die onder constante of plotselinge stress kunnen staan.

Wat is TPE/TPU?

TPE is een soort flexibel plastic dat vaak wordt gebruikt in 3D-print filamenten. Het is beschikbaar in een breed scala aan kleuren en kan worden geprint bij lage temperaturen, waardoor het ideaal is voor gebruik met low-end 3D-printers. TPE filamenten zijn over het algemeen ook minder duur dan andere soorten 3D printing filamenten.

WANNEER MOET IK TPE, TPU, OF TPC 3D PRINTER FILAMENT GEBRUIKEN?

Wanneer u dingen maakt die veel gebruikt zullen worden, gebruik dan TPE of TPU. Deze 3D printer filamenten moeten sterk genoeg zijn om onderdelen aan te kunnen die buigen, rekken of samendrukken. Denk bijvoorbeeld aan afdrukken op speelgoed, telefoonhoesjes of wearables (zoals polsbandjes). TPC kan voor soortgelijke dingen worden gebruikt, maar het werkt het beste in ruigere omgevingen of op plaatsen waar het aan hoge temperaturen zal worden blootgesteld, zoals in een auto.

Wat is nylon?

Nylon is een sterke, duurzame kunststof die vaak wordt gebruikt in 3D-printfilamenten. Het is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waaronder heldere en doorschijnende opties. Nylon filamenten zijn gemakkelijk om mee te printen en kunnen worden nabewerkt met methoden zoals schuren, verven en lijmen.

WANNEER MOET IK NYLON 3D PRINTER FILAMENT GEBRUIKEN?

Dit type 3D printer filament kan gebruikt worden om gereedschap, functionele prototypes of mechanische onderdelen te maken. Dit komt omdat nylon sterk, flexibel, en duurzaam is (zoals scharnieren, gespen, of tandwielen).

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat is een sterke, duurzame kunststof die vaak wordt gebruikt in 3D-printfilamenten. Het is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, waaronder heldere en doorschijnende opties. Polycarbonaat filamenten zijn gemakkelijk om mee te printen en kunnen worden nabewerkt met methoden zoals schuren, verven en lijmen.

WANNEER MOET IK POLYCARBONAAT 3D PRINTER FILAMENT GEBRUIKEN?

Vanwege de manier waarop het wordt gemaakt, is PC een geweldig materiaal voor 3D-printer filament voor onderdelen die sterk en taai moeten zijn en hun vorm moeten behouden in omgevingen met hoge temperaturen, zoals elektrische, mechanische of auto-onderdelen. De optische helderheid kan ook worden gebruikt voor verlichtingsprojecten, schermen, en andere dingen die doorzichtig moeten zijn.

Wat is hars?

Hars is een vloeibare kunststof die verhardt bij blootstelling aan ultraviolet (UV) licht. Het wordt vaak gebruikt bij stereolithografie (SLA) 3D printen, waarbij een UV laser wordt gebruikt om lagen hars uit te harden tot vaste objecten.

Hars 3D-printers zijn meestal duurder dan andere soorten 3D-printers, maar ze zijn in staat om hoogwaardige prints met fijne details en gladde oppervlakken te produceren.

Wat zijn de nadelen van hars?

Een nadeel van hars is dat het moeilijk kan zijn om ermee te werken en speciale apparatuur vereist voor het schoonmaken en nabewerken. Harsafdrukken kunnen ook delicaat zijn en steunconstructies vereisen tijdens het drukproces.

Een ander mogelijk probleem met hars is dat het schadelijke dampen kan afgeven bij verhitting, dus het is belangrijk om te printen in een goed geventileerde ruimte en een ademhalingstoestel te gebruiken indien nodig.

Conclusie

3D printing filamenten zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan materialen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Het type filament dat u kiest zal afhangen van uw specifieke behoeften en voorkeuren. We hopen dat met onze kleine gids uw keuze een beetje gemakkelijker wordt gemaakt.