De beste 3D printer van onder 200 euro
De Creality Ender 3 is de beste 3D printer onder 200 euro. Sinds Maart 2018 is dit dé koning van de budget 3D printers die je in heel wat huishoudens kan terugvinden.
De Ender 3 van Creality is al sinds zijn release de meest geanticipeerde 3D printers van de laatste jaren. Het perfect voorbeeld van alles dat een budget 3D printer moet zijn.
Als budget 3D printer uitgebracht brengt de Ender 3 een fantastische prijs kwaliteit verhouding, met features die je kan terug vinden in de high-end printers. Een bowden extruder, verwarmd bed, aluminum frame en de mogelijkheid om ABS te printen, zijn maar enkele van de vele features. Toen ik hem voor het eerst had gebruikt was ik ondersteboven dat een budget 3D printer zoveel kon bieden. Ik ging meteen kijken wat het addertje onder het gras was, tot mijn verbazing vond ik er geen. Dit is een fenomenale 3D printer voor de prijs en je kan hem zelfs nog upgraden met zowel goedkope als printbare upgrades.
Pros
- Snel in elkaar
- Goedkoop
- Top print kwaliteit
- Groot print volume
- Verwarmd print bed
- Kan zowel PLA als ABS printen
Cons
- Geen glazen print bed (dit kan je makkelijk apart kopen)
- Geen WIFI (dit kan je oplossen met octoprint, doe ik voor al men 3D printers)
Unboxen
Toen het pakket toekwam, dacht ik dat het niet volledig was, zo compact was deze 3D printer verpakt. Alles past netjes in de doos.
In de doos vind je:
- De Ender 3
- SD kaart
- Verschillende assemblage gereedschappen
- Enkele reserve nozzles
- Nozzle schoonmaker
- Kniptang
- Rolletje filament
Assemblage
het voordeel aan een Ender 3 is dat hij snel in elkaar is. Bij vele andere budget 3D printer kits kan het uren duren om ze te assembleren. Op een half uur had ik deze Ender 3 in elkaar. De bijgeleverde handleiding is duidelijk met handige afbeeldingen die je alle stappen duidelijk weergeven.
Zorg er ook zeker voor dat je de voeding op de juiste stand zet: 230V voor ons of 115V moest je je in de US bevinden.
Print bed levelen
Niemand vind het leuk om het print bed van zijn 3D printer te levelen, maar het is wel noodzakelijk. Gelukkig is het bij de Ender 3 niet moeilijk. Er zijn namelijk 4 draaiknoppen waarmee je je bed snel en gemakkelijk kan levelen.
Filament inladen
Om filament in te laden moet je de 3D printer voorverwarmen, druk op het hendeltje bij de feeder en duw dan het filament volledig door de bowden tube tot er een beetje uit de voorverwarmde nozzle komt. Dit is een van de dingen die je bij de Ender 3 manueel moet doen ipv het automatische systeem dat er bij duurder 3D printers aanwezig is.
Kwaliteit
De kwaliteit van de gebruikte materialen bij de Ender 3 is verbazingwekkend goed. Het aluminum profiel zorgt voor een stabiele en stevige 3D printer. Dit komt enorm van pas tijdens het 3D printer, hoe stabieler hoe liever.
Er zijn weinig plastieken onderdelen aan deze printer. Voornamelijk zijn dit enkele kleine niet structurele onderdelen. Alles past goed in elkaar bij de Ender 3.
Bewegingssysteem
In plaats van een rail-on-bearing systeem te gebruiken, gebruiken de verschillende assen van de Ender 3 een V-Slot aluminum kanaal en POM-wielen. In het Nederlands: als de printer beweegt in de X-, Y- of Z-as, wordt de beweging ondersteund door kleine wieltjes die in tracks lopen.
Dit innovatieve ontwerp zorgt voor een nauwkeurige positionering en resulteert in stillere prints van hogere kwaliteit hetgeen normaal gesproken een kenmerk van iets duurdere 3D printers is.
Hoeveel plaats neemt hij in op je bureau?
De Ender 3 heeft naar mijn verbazing een vrij compacte voetafdruk, met afmetingen van 44 op 41 op 46 cm, neemt hij niet veel plek in op je bureau.
Door het stabiele frame van de Ender 3 kan je hem gemakkelijk verplaatsen zonder telkens het bed opnieuwe te moeten levelen.
Verwarmd bed
Dankzij het bed dat op weinig tijd heel warm kan worden, kan je ABS printen en blijven je PLA prints ook beter aan het bed kleven.
Ik raad je aan om een PEI of glazen print bed voor je Ender 3 aan te schaffen. Deze zorgen voor een betere hechting en dat je 3D prints makkelijker te verwijderen zijn.
PRO TIP: Je kan zelfs een glazen bed laten snijden bij je plaatselijke doe-het-zelfzaak. Ga met je afmetingen tot daar en vraag of ze een stuk glas of spiegel voor je kunnen snijden voor een appel en ei.
Bowden extruder
De Ender 3 gebruikt een bowden tube voor zijn extrusie, dit betekent dat je filament niet rechtstreeks aan je extruder hangt. Nu hangt je filament aan de kant en wordt het via een doorzichtige tube aan je extruder gevoerd.
Dit zorgt er dus voor dat de extruder veel lichter is en dit zorgt op zijn beurt voor snellere, hogere kwaliteit 3D prints. Zwaardere extruders worden wat meer in het rond geworpen tijdens prints met een hogere snelheid, wat er dan voor zorgt dat de prints er slecht uit komen.
Veiligheid
Bij de Creality Ender 3 kan je enkele veiligheids features terugvinden die je vaak bij andere budget 3D printers niet terugvindt. Er zit een plug in, die brandjes bij kortsluitingen, voorkomt. Ook in de firmware zit er ingebouwde veiligheid in de vorm van thermal runaway protection. Dit zorgt ervoor dat bij bepaalde temperaturen, de Ender 3 wordt afgezet.
Print volume
Met een hoogte van 250 mm en een oppervlakte van 220 bij 220 mm heeft de Ender 3 een mooi print volume waar mee je bijna alles kan 3D printen.
LCD scherm met interface
Het ingebouwde LCD scherm geeft je toegang tot alle opties waaronder het voorverwarmen, de modelselectie, het controleren van de X, Y en X as en andere.
Met de draaiknop kan je door het hele menu gaan en opties selecteren door de knop in te drukken. De interface reageert vrij snel en is duidelijk leesbaar.
Print materiaal
Opvallend aan de Ender 3 is het feit dat je zowel PLA als ABS kan gebruiken als filament. De mogelijkheid om ABS te printen is zelfs bij duurdere 3D printers vaak afwezig. ABS is veel sterker dan PLA en is ook een pak meer hittebestendig. Het enige nadeel aan ABS is dat het giftige gassen afgeeft, dus moet je hier rekening mee houden bij het printen. Er zijn verschillende ventilatie systemen die je zelfs zelf kan 3D printen.
Inladen van een print model
Met je Ender 3 zal je gcodes printen. Je kan alle slicers gebruiken om je gcodes aan te maken, al raad ik wel Ultimaker Cura aan.
Je kan je bestanden naar je printer sturen via USB of met een micro SD kaart. Er zit een SD kaartje bij dat je kan gebruiken, al gebruik ik er zelf altijd 2 zodat ik kan printen terwijl ik nieuwe bestanden op het andere kaartje zet.
Conclusie
Voor deze prijs ga je geen betere 3D printer vinden. De Ender 3 is nog steeds dé keuze voor beginners of mensen met een beperkt budget. Ondertussen heb je ook de Ender 3 V2 en Ender 3 Pro waar ik ook reviews voor heb. Deze zijn upgraded versies van de Ender 3. Ze zijn iets duurder maar zeker ook het bekijken waard. Elk met hun voor- en nadelen.
Specificaties
- Bouw-volume (mm): 220 x 220 x 250 mm
- Min. Laag Hoogte (microns): 100
- Connectiviteit: SD
- Verhit Platform: Ja (110°C)
- Max. Hotend Temperatuur: 250°C
- Filament Diameter (mm): 1.75
- Compatibel met 3rd Party Materiaal: Ja