page title icon Creality Ender 5 Pro Review

De Creality Ender 5 Pro is onze favoriet voor de “Beste 3D Printer Onder 500 euro”. Bekijk onze review voor meer informatie.

Sinds de Chinese fabrikant Creality in 2018 een enorm succes behaalde met zijn Creality Ender 3 3D printer, zijn ze niet gestopt met innoveren binnen de “Ender” productlijn. Een van die toevoegingen aan deze populaire en betaalbare printerserie was de Creality Ender 5, met een stevig doosvormig aluminium frame en een groter bouwvolume.

In navolging van de introductie van een Pro-versie van de Ender 3 na zijn eerste triomf, heeft Creality opnieuw een soortgelijke strategie toegepast met de lancering van de Creality Ender 5 Pro. Nu rijst de vraag: hoe verhoudt deze verbeterde en verfijnde versie zich tot de originele Ender 5?

Verdict

Voordelen

  • Betrouwbaar
  • Solide afdrukkwaliteit
  • Betaalbaar
  • Superstil printen
  • Capricorn Bowden buis is een game-changer
  • Stroom- en micro-USB-sleuf aan de voorkant van de machine

Minpunten

  • Magnetisch bed is broos
  • Draden slepen op bouwplaat
  • Bed waterpas stellen is lastig
  • Geen filament runout sensor

De Creality Ender 5 Pro valt op door zijn opmerkelijk stille werking, het gebruik van hoogwaardige Capricorn Bowden-buizen en het behoud van een betaalbare prijs terwijl hij toch betrouwbare 3D-printprestaties levert. Hoewel het een paar eigenaardigheden kan hebben, gezien zijn prijs en mogelijkheden, kunnen deze gemakkelijk worden vergeven. Als je al een Ender 5 hebt, is het misschien verstandiger om je huidige machine te upgraden in plaats van de Pro versie aan te schaffen. Als je echter een keuze moet maken tussen de Ender 5 en de Ender 5 Pro, en bereid bent om iets meer te investeren voor verbeterde functies, raden we je ten zeerste aan om voor de Pro-variant te kiezen.

Ender 5 Pro functies

De Creality Ender 5 Pro heeft een doosvormig frame en een ruim bouwvolume van 220 x 220 x 300 mm en lijkt qua uiterlijk en specificaties sterk op zijn voorganger. Met een nozzle-temperatuur van 260°C is hij geschikt voor een breed scala aan filamentopties, terwijl hij een printresolutie van 100 micron behoudt, wat zorgt voor een indrukwekkende printkwaliteit.

Net als zijn voorganger blijft de Ender 5 Pro een gebruiksvriendelijke doe-het-zelf kit, met voorgemonteerde assen. De assemblage van de printer is een eenvoudig proces en vereist alleen de bevestiging van de Z-as aan de basis en het aansluiten van de benodigde bedrading, wat resulteert in een installatie die in minder dan een uur kan worden voltooid.

De Ender 5 Pro behoudt de X- en Y-as metingen van de Ender 3, maar onderscheidt zich met een groter printgebied op de Z-as. Met name de Y-as motor van de Ender 5 Pro bedient beide zijden van het portaal tegelijkertijd, wat zorgt voor een soepelere beweging. Dit innovatieve “dubbele Y-as besturingssysteem” minimaliseert effectief trillingen die de kwaliteit van uw 3D prints in gevaar kunnen brengen.

Magnetisch printbed


De Creality Ender 5 Pro introduceert een paar opmerkelijke verbeteringen ten opzichte van de originele Ender 5, terwijl een aantal vertrouwde functies behouden blijven. Een belangrijke toevoeging is het flexibele magnetische printbed, dat kan worden losgemaakt van de bouwplaat, zodat je de print eenvoudig kunt verwijderen. Dankzij de zelfklevende aard van het bed kan het snel opnieuw worden bevestigd, wat snelle projectovergangen vergemakkelijkt. Verder beschikt de Ender 5 Pro over een functie om het printen te hervatten, om mogelijke printonderbrekingen als gevolg van plotselinge stroomstoringen te voorkomen.

Bepaalde aspecten, zoals het 45 graden schuine display aan de zijkant van het frame en de Meanwell 350W / 24 V voeding voor snelle verwarming van het printbed tot 135℃, blijven ongewijzigd ten opzichte van de vorige versie. Het nivelleren van het bed gebeurt nog steeds handmatig, maar is relatief eenvoudig dankzij de grote moeren onder het printbed.

Hoewel de Creality Ender 5 Pro oppervlakkig gelijk is aan zijn voorganger, verbergt hij in zijn nieuwe versie een aantal welkome verrassingen.

Muisstil printen

Het geüpgradede V1.15 Silent Mainboard met TMC2208 drivers in de Creality Ender 5 Pro is niet alleen maar marketingpraat; het maakt zijn beloften ook echt waar. De werking van de printer wordt aanzienlijk stiller met dit nieuwe moederbord, wat de algehele printervaring verbetert.

Bovendien is de opname van Marlin 1.1.8 en Bootloader in het moederbord voordelig, omdat firmware beter kan worden aangepast en geüpdatet. De aanwezigheid van thermische runwaybeveiliging is een belangrijk veiligheidskenmerk dat ervoor zorgt dat de printer beschermd is in het geval van temperatuurafwijkingen. Deze bescherming helpt bij het voorkomen van onregelmatige oververhitting die anders tot potentiële gevaren zou kunnen leiden.

Metalen extruderframe

Een andere nieuwe toevoeging aan de Creality Ender 5 Pro is het metalen extruderframe. Deze functie wordt verondersteld te zorgen voor een sterkere druk tijdens het duwen van filament door de spuitmond van de 3D printer. Over het algemeen waren we erg tevreden met deze upgrade en de verbeterde filament tubing (meer daarover hieronder) en we vonden dat het ons een veel soepelere printervaring gaf.

Nieuwe en verbeterde bowden tube

De toevoeging van nieuwe en verbeterde filament tubing is een andere opmerkelijke verbetering van de Creality Ender 5 Pro. De Capricorn Bowden tubing is uitzonderlijk gebruiksvriendelijk en maakt het laden van filament in een handomdraai mogelijk. De binnendiameter van 1,9 mm ± 0,05 mm van de buis minimaliseert onnodige speling, waardoor het filament soepel beweegt zonder knikken in de buis. Deze upgrade verbetert de algehele bruikbaarheid van de printer aanzienlijk en zorgt voor een naadloze en probleemloze invoer van het filament.

Slotopmerkingen

De Creality Ender 5 Pro is zonder twijfel een robuuste 3D printer die in veel opzichten op zijn voorganger, de Ender 5, lijkt. Hij onderscheidt zich echter door een aantal eersteklas functies die hem een aantrekkelijke optie maken voor gebruikers. Dit zijn onder andere het V1.15 Silent Mainboard met TMC2208 drivers, die zorgen voor stillere printoperaties, Capricorn Bowden buizen, die zorgen voor een soepele toevoer van filament, en een metalen extruder frame, wat bijdraagt aan de duurzaamheid.

Ten tijde van de release kost de Ender 5 Pro 379 euro op de website van Creality, wat 60 euro meer is dan de Ender 5. Het is mogelijk om je bestaande printer te upgraden. Hoewel het mogelijk is om je bestaande Ender 5 te upgraden om van sommige functies van de Pro te genieten, biedt de Pro-variant een handig pakket upgrades voor een betaalbare prijs. Met zijn betrouwbare prestaties, fatsoenlijke printvolume en stevige bouwkwaliteit is de Ender 5 Pro een solide en betrouwbare keuze voor 3D-printers.

Concluderend kan gesteld worden dat de Creality Ender 5 Pro een aantrekkelijke optie is voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare 3D printer met veel mogelijkheden, maar die niet duur hoeft te zijn. De extra premium functies maken het een aantrekkelijke upgrade van de Ender 5 en een waardevolle investering voor diegenen die op zoek zijn naar een efficiënte en betrouwbare 3D print ervaring.