page title icon Hoe 3D print je een Lithophane

In het vorige artikel hebben we geleerd hoe we een lithophane STL kunnen maken van een afbeelding. Nu gaan we leren hoe we deze lithophane kunnen 3D printen.

Hiervoor gaan we Ultimaker Cura gebruiken. Ultimaker Cura is de populairste slicer. Als je graag meer over Ultimakre Cura wilt weten verwijs ik je graag door naar mijn guide over Ultimaker Cura.

Lithophane voorbeeld
Lithophane met subtiele belichting

Hoe 3D print je een lithophane

Hier zijn alvast enkele zeer belangrijke punten waar je moet rekening mee houden:

  • Je lithophane moet verticaal geprint worden
  • De infill van de STL moet op 100% staan
  • Gebruik een van de laagste layer heights die je 3D printer aankan
  • Zet de print speed iets trager
  • Verklein of vergroot het model zeker niet
  • Gebruik de juiste slicing parameters voor een lithophane
  • Gebruik de juiste slicer
  • Zet indien mogelijk het model op een SD-kaart in plaats van via een USB connectie
  • Gebruik wit filament
  • Gebruik een brim

Je lithophane moet verticaal geprint worden

Dit spreekt voor zich. Je model print veel beter als hij recht staat dan als hij plat ligt. Dit komt omdat een SLA-printer laag per laag print. Door verticaal te printen krijg je een veel hogere graad van detail. Horizontaal 3D printen kan bij lithophanes er voor zorgen dat de print mislukt of een veel lagere graad van detail biedt.

De infill van de STL moet op 100% staan

Je wilt natuurlijk niet dat je een honeycomb of andere soort infill door je lithophane ziet. Ook wil je niet dat er filament in de infill of er langs kan druppen. Voor lithophanes moet je altijd 100% infill gebruiken.

Gebruik een van de laagste layer heights die je 3D printer aankan

Hoe lager de hoogte van je lagen, hoe beter je 3d print resolutie. Dit bepaalt ook hoeveel verschillende grijswaarden je lithophane zal hebben. Hoe lager de layer height hoe groter het contrast in je model dus.

Ik gebruik voor mijn meeste prints 0.2 mm. Dit is de perfecte balans tussen kwaliteit en print-duratie.

Zet de print speed iets trager

Er zullen heel veel retractions en extrusions zijn tijdens het 3D printen van een lithophane. Het is dus belangrijk om eventuele problemen te vermijden. Door de print-snelheid wat trager te zetten voorkom je filament blobs of andere problemen. Met een tragere printsnelheid bekom je dus een hogere printkwaliteit.

Verklein of vergroot het model zeker niet

Als je graag een grotere of kleinere lithophane wilt 3D printen, kan je beter een stap terug gaan naar het maken van de STL. Op deze manier verlies je geen detail in je model.

Gebruik de juiste slicing parameters voor een lithophane

Dit is vooral van toepassing op de mensen die hun eigen slice-profielen hebben in Cura Ultimaker of andere slice-softwares. Het is belangrijk dat je custom settings afstaan en dat dingen zoals Support zeker niet aanstaan. De temperaturen die je gebruikt zullen afhankelijk zijn van je specifieke filament. Liefst van al heb je al enkele tests uitgevoerd met je filament om te kijken welke temperaturen er het beste voor werken.

Gebruik de juiste slicer

De meeste slicers kunnen lithophanes slicen maar Cura is hiervoor wel de beste keuze. Cura Ultimaker is veel sneller in het slicen van lithophanes. Terwijl dit in Cura meestal maar enkele minuten duurt, kan dit in andere slice-software tot wel uren duren. Daarom is Cura Ultimaker de populairste keuze bij het slicen van een lithophane of andere heel gedetailleerde models.

Zet indien mogelijk het model op een SD-kaart in plaats van via een USB connectie

Als je 3D-printer een SD kaart lezer heeft is het altijd beter om je G-code op een SD kaart te zetten dan om het via een USB connectie of octoprint te doen. Omdat het model zo gedetailleerd is, willen we zeker zijn dat de 3D printer de data snel genoeg kan lezen. Een USB connectie is vaak niet snel genoeg om de gedetailleerde data snel genoeg te sturen naar de 3D printer.

Gebruik wit filament

Het is belangrijk om een filament met een lichte kleur te gebruiken, liefst van al wit. Om de lithophane tot zijn recht te laten komen schijnen we hier licht door. Bij wit filament geeft dit het meest gedetailleerde en beste effect. Je kan gerust met andere lichte kleuren experimenteren, maar voor de meeste lithophanes is wit de juiste keuze.

Gebruik een brim

Om je 3D print het best aan het print-bed te laten kleven gebruik ik voor lithophanes een Brim. Een Brim is bij lithophanes heel handig omdat ze maar een klein raakoppervlak met het print-bed hebben. Deze kan je erna heel gemakkelijk verwijderen.

De lithophane 3D printen

Nu dat je model sliced is kan je het 3D printen. Zorg er voor dat je print-bed goed vlak staat en de 3D printer zelf goed gekalibreerd is. Laat je 3D printer eerst wat opwarmen en start je 3D-print.

Uiteindelijk, als de 3D print klaar is, kan je er licht achter schijnen om de lithophane in zijn volle glorie weer te geven. Proficiat, je hebt je eerste lithophane succesvol geprint!

Conclusie

Met de juiste tools en een goed gekalibreerde 3D printer kan je van elke afbeelding een mooie lithophane 3D printen. Lithophanes zijn uitstekende geschenken voor vrienden of familie. Je kan hier heel origineel mee zijn en er bijvoorbeeld een lamp van maken door een kubus te maken met 5 verschillende lithophanes en er dan een lamp in the steken. Het is een leuke manier om iemand te verassen en om die 3D print hobby van jou in de verf te zetten!

Ik hoop dat je iets geleerd hebt en dat je nu verder kan met het 3D printen van lithophanes!

LeagueoflegendsLithophane.jpeg
Lithophane met league of legends champions