page title icon Hoe maak je een lithophane – print je eigen fotos!

Lithophanes bieden een unieke manier om wat originaliteit aan je foto’s toe te voegen. In dit artikel vertel ik je hoe je zelf kan een lithophane maken.

Table of Contents
  Lithophane2 edited scaled

  Wat is een lithophane?

  Aan je bestaande foto’s 3D toevoegen geeft ze extra dimensie en gevoel. Met Lithophanes heb je 1 van de manieren om dit te doen.

  Lithophanes zijn eigenlijk 3D foto’s gemaakt door je 3D printer. De print ziet er eerst wat raar uit, maar zodra je er wat licht door schijnt heb je een fantastisch en uniek resultaat. Hoe werkt dit dan? Wel, het licht gaat door de lithophane heen en door de smallere stukjes kan er meer licht dan door de dikkere delen.

  Lithophanes zijn uitstekende geschenken voor vrienden of familie. Je kan hier heel origineel mee zijn en er bijvoorbeeld een lamp van maken door een kubus te maken met 5 verschillende lithophanes en er dan een lamp in the steken. Het is een leuke manier om iemand te verassen en om die 3D print hobby van jou in de verf te zetten!

  Laten we even kijken hoe ook jij dit kan doen.

  Nog geen 3D printer? Bekijk even dit artikel om de juiste printer uit te zoeken.

  Wat heb ik nodig voor een lithophane?

  Er zijn verschillende tools om aan je lithophane model te geraken, de meeste werken op dezelfde manier. Ze nemen je foto, voegen er levels aan toe, een rand er rond en dan kan je de STL of dergelijke 3D-files downloaden.

  Een andere manier om een lithophane model te bekomen is via Adobe Photoshop CC. Niet iedereen heeft natuurlijk photoshop dus ik ga jullie tonen hoe jullie dit via een van de gratis tools kunnen bekomen.

  Zorg er voor dat je afbeelding van hoge kwaliteit is. Het hoeft geen professionele foto zijn, maar wel goed genoeg om hem zogezegd in te kaderen. Een goed getrokken foto van een smartphone volstaat. Het is ook handig om op voorhand je foto al te croppen. Het helpt ook als er veel kleurverschillen in de foto zien, de lithophane zelf heeft dan wel geen kleur, maar kan deze verschillen wel goed weergeven.

  Natuurlijk heb je een 3D printer nodig om een lithophane te 3D printen. Er zijn heel wat verschillende 3D printers, dus niet alle 3D printers zullen hetzelfde resultaat behalen. Maar je hoeft je geen zorgen te maken want bijna alle 3D printers kunnen met de juiste settings een mooie lithophane 3D printen.

  Het maken van een lithophane via een online tool

  Wij gaan hier nu de tool van 3DP Rocks gebruiken. Maar je kan ook een van de vele andere gratis tools gebruiken.

  Lighthouse Lithophane

  Hoe maak je een lithophane?

  Totale tijd: 15 minuten

  1. Ga naar https://3dp.rocks/lithophane/

  2. Klik vanboven op “images”

  Klik op images

  Selecteer je afbeelding.

  3. Nu krijg je je model te zien.

  Afbeelding in 3DProcks weergegeven als lithophane

  Hier kan je kiezen voor verschillende shapes, maar wij kiezen voor de standaard platte versie.

  4. Image Settings

  3Dp lithophane afbeelding settings

  Meestal verander ik hier niets aan, dus dit laten we zo nu.

  5. Model settings

  Lithophane model settings

  Hier kan je wel enkele dingen naar wens veranderen. Bijvoorbeeld de maximum size, dit bepaalt hoe groot je lithophane zal zijn, default staat hij op 100mm ingesteld.
  Thickness, dit is de dikte van je model, ik laat dit meestal staan op 3mm, maar als je graag je lithophane wat meer donker of lichter wilt kan je je model dikker of dunner maken. Ook als je een 3D printer hebt met een lagere resolutie kan je hier mee prutsen om te kijken wat voor jou werkt.
  De default opties zijn perfect voor de meeste 3D printers.

  6. Download de STL

  download lithophane

  Je kan eerst links op refresh drukken als je iets van settings hebt aangepast. Daarna downloaden we de STL.

  Lithophane edited scaled
  Afgewerkte lithophane

  Ziezo, nu kan ook jij lithophanes aanmaken. Hopelijk heb je wat bijgeleerd en kan je jouw ideetjes nu uitwerken. Wil je meer weten over het 3D printen van de lithophane en hoe dit juist werkt? Ook hier heb ik een handige tutorial met afbeeldingen over geschreven: Hoe 3D print ik een lithophane?

  Video: Hoe maak je een lithophane?

  In deze video leg ik nog snel kort uit hoe je deze stappen kan uitvoeren.