page title icon Creality Ender 3 S1 announced

De Creality Ender 3 S1 werd onlangs onthuld in Dubai. Kan deze de reputatie van de originele ender 3 verderzetten? Hieronder geven we even zijn specificaties weer en onze mening hierover.

Creality gaat een nieuwe 3D-printer uitbrengen, dat is zeker. Wij kunnen in ieder geval niet wachten.

De Creality Ender 3 S1 is een nieuwe versie van de Ender 3 die in stijl werd onthuld tijdens het Expo 2021-evenement in Dubai. Het voegt wat leuke en ongebruikelijke hardware toe aan wat veel mensen beschouwen als de beste 3D-printer in de wereld.

De nieuwe “Sprite” directe extruder en Creality’s CR Touch automatische bedleveling halen de krantenkoppen, en dat zijn zeker niet de enige dingen om te onthouden. Een 32-bit moederbord, een verwijderbaar printbed van spring steel, een geheel nieuwe gebruikersinterface en een eenvoudige montage in 6 stappen zou een grote upgrade moeten zijn ten opzichte van de Ender 3 V2, maar zal het ook een aanzienlijke prijsdaling betekenen? Hij werd tenslotte gelanceerd in Dubai…

Hoe dan ook, je zult verder moeten lezen om erachter te komen, aangezien we ons in de specificaties van de Ender 3 S1 hebben verdiept in een poging om erachter te komen wat dit inhoudt, evenals wanneer je er een kunt krijgen en hoeveel het zal kosten.

Ender 3 S1 1

Functies

De nieuwste extruder van Creality zou een aanzienlijke duwkracht moeten bieden terwijl hij slechts 210 gram weegt. Volgens de datasheet is het een geared extruder met een reductieverhouding van 3,5:1, met dubbele versnellingen die het filament vasthouden en duwen. In vergelijking met de vorige Mk8-achtige extruders van Creality, is deze wel wat complexer.

We zullen niet weten hoe goed dit zich vertaalt in extrusie van hoge kwaliteit totdat we het (binnenkort) zien, maar Creality prijst het aan als een flexibele filamentvriendelijke keuze. Voordat de Sprite op de markt kwam, hebben veel mensen hun Ender 3s geüpgraded met directe extruder-upgrades, dus het is veilig om te zeggen dat er vraag is naar deze Ender 3-configuratie.

De S1 heeft ook een filamentsensor en een optie voor het hervatten van afdrukken, die nu vrijwel standaard zijn op elke FDM 3D-printer die het waard is om enthousiast over te worden.

Build volume

Je hebt 220 x 220 x 270 mm om mee te werken, wat de Ender 3 S1 op de Z-as beduidend groter maakt dan de Ender 3 V2 — in feite 20 mm. Als u slechts een klein beetje extra ruimte nodig heeft, kijk dan zeker eens naar de Biqu B1 van 235 x 235 x 270 mm.

Als u liever heeft dat uw 3D print-zone helder verlicht is bij weinig licht, is er meer goed nieuws: Creality zal u een LED-add-on voor de S1 verkopen.

Automatische bed leveling – CR Touch

We houden allemaal van een printbed dat automatisch ge-leveled wordt. Net zoals de veelgebruikte BL Touch een metalen tastsysteem gebruikt, gebruikt het CR Touch-systeem van Creality een metalen tastsysteem dat op 16 plaatsen boven het printbed aanklikt. Het zou in theorie eventuele inconsistenties in de vlakheid van het printbed moeten opvangen. Je hebt nog steeds grote hand-levelingknoppen om de algemene loodrechtheid van het bed aan te passen, maar deze nieuwe sensor zou je moeten helpen voorbij de eerste lagen te komen.

Toekomstige mogelijke aanpassingen

De direct extruder kan eenvoudig worden verwijderd en vervangen door een lasergraveerkop die apart verkrijgbaar is, aldus Creality. We weten niet hoe krachtig deze laser zal zijn en er nog meer gereedschapskoppen zullen uitkomen. We hebben niet echt veel hoop dat Creality dit uiteindelijk zal doen, gebaseerd op de schijnbaar verlaten CR-01 3-in-1-machine van het bedrijf. Het zal fascinerend zijn om te zien waar Creality vanaf hier naartoe gaat, of helemaal niet.

Spring steel printbed

Hoewel printbedden van glas tegenwoordig enorm populair zijn, zal de Ender 3 S1 een printbed van spring steel bevatten dat magnetisch aan het printbed hecht. Wanneer uw 3D print klaar is, moet u het bed gemakkelijk kunnen verwijderen en buigen om de print vrij te geven. De kwaliteit van dergelijke vellen kan zeer variabel zijn. We hebben hier zowel goede als vreselijke voorbeelden van gezien, dus het zal interessant zijn om te zien of het werk van Creality de kritiek doorstaat.

Snelle montage

De Creality Ender 3 S1 is goed gebouwd voor een semi-geassembleerde 3D-printer. De printer is volgens Creality voor 96 procent gebouwd als je de doos opent. Probeer te laat op je werk te komen en vertel je baas dat je 96 procent van de tijd op tijd bent aangekomen. Het is raar. In ieder geval is de S1 in slechts zes stappen in elkaar te zetten, wat niet veel werk is en veel sneller dan helemaal opnieuw beginnen.

Nieuwe gebruikersinterface

Een 4,3-inch LCD-scherm met een draaiknop om rond te draaien en instellingen op het scherm te selecteren. Het doet denken aan de Ender 3 V2, de laatste 3D printer die het bedrijf uitbracht met zo’n gebruikersinterface. Gezien de lijst met touchscreen-zware recente releases van Creality, lijkt dit een stap achteruit. Creality zegt echter in zijn materiaal dat de nieuwe gebruikersinterface “u in staat zal stellen de bediening met een knop te ervaren”, en we nemen aan dat het bedrijf hier vrij sterk over moet denken.

Bijkomende functies

 • Dubbele Z-as: het idee is dat de Z stabieler en consistenter is. Een dubbel aangedreven Z-as die is gesynchroniseerd kan helpen.
 • SD-kaart: naar onze mening een ondergewaardeerde functie in offline printers. Geen microSD-kaarten meer die verloren gaan in het shag-tapijt. De Ender 3 S1 accepteert alleen SD-kaarten van volledige grootte.
 • De gereedschapslade is opnieuw geïntroduceerd. We negeren graag het oorspronkelijke doel van deze slimme aanraking en gebruiken het in plaats daarvan om voedsel op te slaan.
Ender 3 S1 2

Wanneer

Op 1 december 2021 werd op Expo 2020 Dubai de Ender 3 S1 onthuld. U kunt er vandaag een bestellen, met leveringen in de Verenigde Staten die naar schatting tussen de 2 en 5 dagen duren, hoewel het erop lijkt dat de verzending pas in 2022 begint.

Als je in Europa, Azië of zowat overal buiten de Verenigde Staten of China bent gestationeerd, moet je misschien wat langer wachten om een S1 te bemachtigen. Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met mondiale logistieke problemen.

Prijs

Tot nu toe is de Creality Ender 3 S1 alleen beschikbaar voor pre-order en kost het ongeveer $ 399, wat ongeveer $ 130 meer is dan de Ender 3 V2. Of het zoveel waard is, hangt natuurlijk helemaal van het individu af, maar de upgrades van de machine zijn niet goedkoop – van wat we hebben gezien, lijkt het een redelijk scherp geprijsde computer te zijn.

Vooralsnog zal het niet voor veel minder verkrijgbaar zijn, maar we verwachten in het begin van het nieuwe jaar wat kortingen en prijsconcurrentie tussen verkooppunten.

Specificaties

Algemene specificaties

 • Technologie: FDM
 • Jaar: 2021
 • Assemblage: Half geassembleerd
 • Mechanische opstelling: Cartesian-XZ-Head
 • Fabrikant: Creality

Materiaal

 • Filament Diameter (mm): 1.75
 • Compatibel met 3rd Party Materiaal: Ja
 • Compatibele materialen: PLA, ABS, PETG, TPU

3D print specificaties

 • Feeding systeem: Direct
 • Extruder type: Enkele nozzle
 • Grootte nozzle: 0.4 mm
 • Bouw-volume (mm): 220 x 220 x 270 mm
 • Connectiviteit: SD, USB
 • Verhit Platform: Ja (100°C)
 • Max. Hotend Temperatuur: 260°C
 • Filament Diameter: 1.75 mm
 • Printbed: Spring steel
 • Frame: Aluminium
 • Bed levelen: Automatisch
 • Filament sensor: Ja

Software

 • Beste slicer: Creality Slicer, Cura, Simplify3D, Repetier-Host
 • Bestandstypes: STL, OBJ, AMF
 • Besturingssoftware: Windows, Mac OSX, Linux

Dimensies en gewicht

 • Dimensies frame: 487 x 453 x 622 mm
 • Gewicht: 9.1 kg