page title icon Originele Prusa i3 MK3S+ REVIEW

De Prusa MK3S+ 3D Printer blijft de markt domineren. Deze kampioen is perfect in elk opzicht en blijkt door andere 3D printers moeilijk te verslaan. Ontdek alles over deze printer in onze review, we hebben hem namelijk uitvoerig voor u getest.

We hebben vastgesteld dat deze nieuwe Original Prusa i3 MK3S+ geen prestatie-upgrade is maar eerder een aanpassing van de MK3S. De MK3S bevatte namelijk enkele mesh bed leveling probe problemen en deze werden volledig opgelost met de MK3S+. De plooien van de MK3S werden als het ware gladgestreken. Het is in essentie dezelfde i3 MK3S die je waarschijnlijk al kent, maar met een nieuwe bed leveling probe en kleine aanpassingen in het ontwerp om dingen onder de motorkap te verbeteren. Deze Original Prusa i3 MK3S+ is ten andere de eerste fused deposition modeling (FDM) machine van Prusa Research.

Prusa I3 MK3S+

Onze mening

Er zijn maar weinig 3D printers die zoveel prijzen hebben gewonnen als de Prusa i3 MK3S+. Na er enige tijd mee gewerkt te hebben is het duidelijk waarom het een van de best verkrijgbare 3D printers is. De MK3S+ is een formidabele machine voor iedereen die zijn 3D printspel naar het volgende niveau wil tillen. Met een prijskaartje van $999 voor een geassembleerde machine of $749 voor een doe-het-zelf-kit. Door de eigenschappen van deze machine en het ecosysteem dat Prusa heeft gecreëerd (ze maken hun eigen hardware, software, filament, en meer) is de MK3S+ een formidabele machine voor iedereen die geïnteresseerd is in hoge kwaliteit.

De opvallende kenmerken van de MK3S+ (stille stappenaandrijving, power-panic, enz.) zijn in wezen standaard geworden op goedkopere machines en lijken misschien niet bijzonder uitmuntend op een specificatieblad. De geavanceerde software-implementatie en goed geschreven documentatie hebben echter geresulteerd in een machine die de beste 3Dprint-ervaring in de industrie biedt. De automatische SuperPINDA probe van de MK3S+ brengt bijvoorbeeld het printbed in kaart voor oppervlaktevervormingen. De printerfirmware kan daarnaast meerdere Z-offsets opslaan zodat u van printbed kunt wisselen zonder opnieuw te hoeven kalibreren.

Wat krijg je nu concreet voor deze nieuwste generatie?

  1. Een 250 x 210 x 210 mm bouwvolume,
  2. Een magnetisch, verwijderbaar, PEI-gecoat verenstaal printbed,
  3. Bondtech twin gear extrusie systeem,
  4. Aangepaste E3D V6 hot end,
  5. Filament out detectie,
  6. En genoeg andere slimmigheden (meer hierover onderaan)

De doe-het-zelf kit van de M3KS+ staat al te koop voor $749. De volledig geassembleerde 3D printer heb je voor $999.Dit is absoluut een goede prijs-kwaliteit als je kijkt wat je ervoor in de plaats krijgt.

Laten we eens kijken.

Algemene specificaties

  • Technologie: FDM (Fused Deposition Modeling)
  • Jaar: 2020
  • Assemblage: Geassembleerd
  • Mechanische opstelling: Cartesian-XZ-Head
  • Fabrikant: Prusa Research

Materiaal

  • Filament Diameter (mm): 1.75
  • Compatibel met 3rd party materiaal: Ja
  • Compatibele materialen: PLA, ABS, PETG, TPU

3D print specificaties

  • Feeding systeem: Direct
  • Extruder type: Enkele nozzle
  • Grootte nozzle: 0.4 mm
  • Bouw-volume (mm): 250 x 210 x 210 mm
  • Connectiviteit: SD, USB
  • Verhit Platform: Ja (120°C)
  • Max. Hotend Temperatuur: 300°C
  • Filament Diameter: 1.75 mm
  • Printbed: PEI Spring steel
  • Frame: Aluminium
  • Bed levelen: Automatisch
  • Filament sensor: Ja

Software

  • Beste slicer: PrusaSlicer
  • Bestandstypes: STL, OBJ, AMF, 3MF
  • Besturingssoftware: Windows, Mac, Linux

Dimensies en gewicht

  • Dimensies frame: 500 x 400 x 500 mm
  • Gewicht: 7 kg

Onze testen

We begonnen onze meting van de printkwaliteit met het maken van een 3D benchy. Dit is een veelgebruikte printerkalibratie- en benchmark-test in de vorm van een miniaturen sleepboot. Met een onberispelijke oppervlakteafwerking en scherpe overhangende geometrie leverde deze printer een uitstekende prestatie (met de PLA versie). De fijnere punten zijn ook zeer goed zichtbaar. De ABS versie had een kleine afwijking in sommige van de kleinere delen en sommige van de overhangende delen hadden een lichte doorbuiging. Los hiervan was de algemene printkwaliteit was nog steeds bovengemiddeld.

Onze volgende test bestond uit een reeks lange bruggen om te zien hoe goed de i3 MK3S+ omging met fijne details en niet-ondersteunde geometrie. De i3 MK3S+ presteerde uitstekend in de PLA-versie van de brugtest, maar faalde jammerlijk in de ABS-versie, waarbij de print vroegtijdig loskwam van het printbed.

Vervolgens testten we een olifant met een scharnier. De i3 MK3S+ presteerde uitstekend met de PLA olifant, waarbij de poten vrij bewogen en het oppervlak fantastisch gepolijst was. Met de ABS olifant ging het iets slechter, met een klein beetje scheiding van de lagen, maar verder een solide afdruk.

Bij de overhang-test produceerde de i3 MK3S+ een bijna perfecte print in PLA, waarbij zelfs de steilste overhang een glad oppervlak had. De ABS variant daarentegen heeft een iets mindere kwaliteit, waarbij de onderkanten van de steile overhang iets ruwer lijken. Vergeet echter niet dat we deze tests hebben uitgevoerd met de standaard slicer en printer parameters; de prestaties kunnen zeker worden verbeterd door de instellingen voor uw unieke printer en elke print aan te passen en te verfijnen.

Bij de steunbanktest en de hoge toren ging de i3 MK3S+ steeds beter presteren. De toren had zeer weinig wiebeling van de Z-as, en de ondersteuning kon gemakkelijk worden verwijderd van zowel de PLA- als de ABS-versie van de test, waardoor een schoon ondersteund oppervlak overbleef. In beide plasticsoorten deed hij het uitzonderlijk goed met een bijna foutloze afdruk.

kadir celep NwOeoxUY p0 unsplash

De looks

christian englmeier lUv3mGISafg unsplash

De MK3S+ heeft een gelijkaardige look als de vorige i3 serie printers. De gestanste stalen plaat is geïnspireerd op de eenvoud van de originele i3 en is overgebracht naar deze nieuwe machine.

De Prusa MK3S+ onderscheidt zich ook visueel van andere 3D printers. In dezelfde lijn als de Prusa Mini+ heeft ze een prachtig zwart en oranje kleurenschema. De levendige oranje kleuren hebben de Prusa lijn meer merkherkenning gegeven en haar dominante positie versterkt op de markt. In werkelijkheid is het woord ‘Prusa’ op 25 plaatsen op de MK3S+ gedrukt, gegraveerd of geëtst, met een totaal van 29 als je de spoel van hun Prusament PLA materiaal gebruikt.

Waarom is de Prusa MK3S+ zijn geld waard?

Waarom kost de Prusa MK3S+ meer dan andere 3D printers, zoals bijvoorbeeld de Creality Ender 3 Pro? Op papier lijken ze namelijk dezelfde specificaties te hebben. Om te begrijpen waarom deze machine meer kost moeten we kijken naar de onderdelen van de MK3S+.

De MK3S+ is zo goed aangezien hij zijn eigen Delta 240 Watt voeding heeft, die gemonteerd is op het frame van de machine. Deze eenheid geeft het bed 24V voeding met een maximale stroom van 10 Ampère, waardoor het snel en veilig is om materialen zoals PETG en ASA te verhitten. Mensen die minder dure machines kopen gebruiken meestal voedingen met een lagere wattage, (zoals bijvoorbeeld de 150W voeding van de Flashforge Adventurer 3 Lite). Deze machines doen er langer over om op te warmen en kunnen vaak de hogere temperaturen niet aanhouden.

De MK3S+ heeft dus een 24V verwarmd bed en kan consistent 100°C bereiken. Voor materialen zoals PETG en ASA is dit perfect. De print blijft zo namelijk aan het bouwplatform kleven zonder af te pellen. Als het eenmaal is afgekoeld tot kamertemperatuur is de print eenvoudig te verwijderen. Het MK3S+ bouwplatform is het beste in zijn klasse voor hechting bij hoge temperaturen.

Als u een MK3S+ koopt, wordt deze geleverd met een echte E3D hot end. E3D maakt alle onderdelen in de hot end, van de nozzle tot de heatbreak. Dit betekent dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je tegen het soort fabricagefouten aanloopt die op goedkopere printers kunnen voorkomen (verkeerd geboorde nozzles, aangetaste PTFE-buisvoering, enzovoort). De E3D hot end kan worden verwarmd tot 300°C, wat voldoende is om de meeste gangbare thermoplasten te smelten en zelfs engineering-grade materialen met hoge temperaturen zoals Nylon en Polycarbonaat.

kadir celep HsefvbLbNWc unsplash

Met de Prusa MK3S++, kan je het bouwplatform waterpas zetten zonder het aan te raken. Hiervoor wordt de SuperPINDA taster gebruikt. Wanneer de SuperPINDA sensor detecteert hoe dicht de probe bij het build platform is slaat hij die informatie op in de firmware. Op deze manier kan de sensor bijhouden hoe dicht de probe bij het bouwplatform is. De software in PrusaSlicer maakt dat nadat je de printer hebt ingesteld, je niet veel hoeft na te denken over kalibratie. De MK3S+ is sneller, gemakkelijker in gebruik en minder foutgevoelig dan een printer als de Creality Ender 3 Pro, die een handmatig proces heeft voor het instellen van het bedniveau.

Conclusie

Als je een top-of-the-line 3D printer wilt kopen voor thuis, dan denken wij dat de Prusa i3 MK3S+ de beste is. Hij heeft een geweldige printkwaliteit en is zeer eenvoudig te gebruiken, met veel handige functies. Deze printer wordt geleverd met verschillende gidsen in geval je vast loopt. Als je op zoek bent naar de beste printer, dan is dit onze favoriet.