page title icon Elegoo Saturn 3D Printer Review

Voor fans van grote miniaturen is de Elegoo Saturn 3D printer een echte winnaar. Door haar grote printbed en 4K monochroom LCD scherm kan je op grotere schaal printen, aan hoge snelheden en voor een redelijke prijs!

Ons verdict

De Elegoo Saturn is een middelgrote MSLA printer die lijkt op de Elegoo Mars printer van hetzelfde bedrijf. Als je zelfs maar een beetje in de 3D print wereld zit, dan heb je waarschijnlijk al van Elegoo gehoord via YouTube reviews en online resin printing tutorials. De Elegoo Mars is een populair model vanwege zijn lage prijs en reputatie voor betrouwbare prints van hoge kwaliteit. Meer informatie over de Elegoo Mars kan je hier vinden.

Dit betekent dat de nieuwe Elegoo Saturn nog heel wat waar te maken heeft, ook al is hij nog erg nieuw. Dankzij zijn grotere formaat is het een uitstekende optie voor mensen die een printer willen die grotere dingen kan printen maar toch heel gedetailleerd te werk willen gaan.

Het verschil tussen SLA en FDM 3D printen

Stereolithografisch printen (SLA) en Fused Deposition Modeling (FDM) zijn de twee meest gebruikte types 3D-printers voor mensen die nieuw zijn in de 3D printerwereld.

In FDM-printers wordt een verwarmd filament gebruikt om een model laagje voor laagje op te bouwen bovenop een verwarmd bed. Een motorgestuurde extruder beweegt rond om je ontwerp te maken. Bij een SLA-printer plaats je een printbed in een vat met UV-reactieve hars ook wel resin genoemd. Vervolgens gaat een LED-lichtsysteem knipperen, waardoor elke laag in het vat wordt uitgehard. In dit geval behoort de Elegoo Saturn tot de laatste groep. Beide 3D printmethodes hebben hun goede en slechte kenmerken.

ElegooSaturn5

In het algemeen kunnen FDM printers dingen printen die veel groter zijn, omdat ze veel ruimte hebben op hun printbedden. Ze hebben het moeilijk om kleine details eruit te pikken, en veel prints, zelfs de best geoptimaliseerde, hebben lijnen die doorlopen waar lagen werden opgebouwd. Op hars gebaseerde printers kunnen daarentegen zeer gedetailleerde prints maken, maar de grootte is meestal veel kleiner dan bij andere soorten printers.

Voor wie is de Elegoo Saturn?

De Elegoo Mars blinkt vooral uit in het maken van grote gedetailleerde 3D prints. Het perfecte compromis tussen de gemiddelde FDM en SLA 3D printer. De Saturn dit enorm goed.

De Saturn met een veel hogere snelheid dan een FDM printer, en de enige grote problemen die we tegenkwamen waren diegene die we wel vaker tegenkomen bij resin printers. Doorgaans doet hij wat hij zegt te doen met heel weinig poespas. Hij geeft je de tools die je nodig hebt om je ideeën om te zetten in resin-ondergedompelde werkelijkheid.

De Elegoo Saturn MSLA printer kan worden gekocht op de Elegoo website of bij derde partijen zoals Amazon. Er zijn veel links voor specifieke landen op de Saturn productpagina.

U kunt rekenen op een 500 euro voor de Elegoo Saturn. We merken op dat de beschikbaarheid van de voorraad kan variëren afhankelijk van waar u woont, met veel Australische sites die de Elegoo Saturn als “niet op voorraad” op hun site vermelden.

Kenmerken en het verschil tussen de Elegoo Saturn vs Elegoo mars

In veel opzichten lijkt de Elegoo Saturn op een verkleinde Mars. Hij heeft veel van dezelfde ontwerpkenmerken. Er zijn echter enkele grote veranderingen.

ElegooSaturn3

4K MONOCHROOM LCD

Er is een grote verandering ten opzichte van Mars. Het lcd-scherm is het belangrijkste. De Elegoo Saturn heeft een 8,9-inch (23 cm) monochroom LCD-scherm dat een 4K-resolutie kan weergeven. Bouwoppervlak: 192×120 mm. Dit geeft een totale XY resolutie van 0,50 mm, wat hetzelfde is als een stuk papier (50 micron).

De monochrome LCD is een beetje anders dan de LCD’s die gebruikt worden op goedkope harsprinters. Om de laag sneller te laten drogen, laten mono LCD’s meer licht door het masker dat wordt weergegeven. De Elegoo Saturn, en ook bij grotere 3D prints, zal snel printen. Vergeleken met de originele Elegoo Mars printers, die 8 seconden nodig hadden om een laag te printen, zullen de nieuwe printers lagen printen in minder dan twee seconden.

Bovendien gaat het monochrome scherm naar verluidt langer mee dan het standaard LCD-scherm. De meeste LCD-schermen gaan ongeveer 500 uur mee. Aangezien Elegoo niet zegt hoe lang het zal meegaan, kunnen we alleen maar gissen. Maar elk extra uur is natuurlijk welkom.

ElegooSaturn4

Het gebruik van een 4K scherm in plaats van de 2K panelen die meestal op dit soort machines te vinden zijn (en eigenlijk op de Saturn hadden moeten zitten) betekent dat het in staat zou moeten zijn om dezelfde mate van detail in veel grotere prints te passen. Dit 8,9 inch mono LCD-scherm heeft een resolutie van 3840 x 2400 pixels. Wanneer die resolutie over het scherm wordt uitgesmeerd, zijn de pixels elk 0,05 mm groot (50 micron).

Het 2K paneel van de Elegoo Mars heeft, net als andere MSLA 3D printers met een 2K scherm als lichtbron, een pixelgrootte van 0,047 mm (47 micron), wat betekent dat de Saturn prints maakt van dezelfde, of zelfs betere, kwaliteit.

KOELVENTILATOREN

Om het apparaat koel te houden tijdens het 3D printen, heeft de Elegoo Saturn een tweede ventilator die tijdens de werking draait. Wanneer LCD’s aan hitte worden blootgesteld, gaan ze na verloop van tijd kapot. Om het monochrome paneel langer mee te laten gaan, heeft Elegoo de Saturn een upgrade gegeven.

ElegooSaturn6

DUBBELE LINEAIRE RAILS

Nu het bouwplatform groter wordt, is meer stabiliteit ook een zeer goede zaak. De Saturn heeft, net als zijn LCD tegenhangers, twee lineaire rails op zijn verticale as. Deze rails zorgen ervoor dat het bouwplatform waterpas blijft gedurende het gehele printproces.

KLEUREN TOUCHSCREEN

De gebruikersinterface van de Saturn is een 3,5 inch kleuren touchscreen dat gemakkelijk te gebruiken is. Aangedreven door een ChiTu board en firmware, is de ervaring eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken.

ElegooSaturn2

VERDERE FUNCTIES

Enkele andere kenmerken van de Elegoo Saturn zijn:

  • Een USB-poort aan de zijkant.
  • Ethernet aansluiting, dit is goed voor print farms en om van op afstand te printen.
  • Het nieuwe gezandstraalde printoppervlak belooft een betere hechting en minder fouten bij het printen.

Specificaties

Algemene specificaties

  • Technologie: MSLA
  • Jaar: 2020
  • Assemblage: Geassembleerd
  • Fabrikant: Elegoo

Materiaal

  • Filament Diameter (mm): 1.75
  • Compatibel met 3rd Party Materiaal: Ja
  • Compatibele materialen: PLA, ABS, PETG, TPU

3D print specificaties

  • Feeding systeem: Direct
  • Bouw-volume (mm): 192 x 120 x 200 mm
  • Connectiviteit: Ethernet, USB
  • Laaghoogte: 10 microns
  • Resolutie: 3840 x 2400
  • Display: 3.5-inch touchscreen
  • Printsnelheid: 30 mm/h
  • Printbed: Spring steel
  • Frame: Aluminium
  • Bed levelen: Semi-Automatisch
  • Filament sensor: Ja

Software

  • Beste slicer: ChiTuBox
  • Bestandstypes: STL, OBJ, SLC
  • Besturingssoftware: Windows, Mac OS X

Dimensies en gewicht

  • Dimensies frame: 280 x 240 x 446 mm
  • Gewicht: 12.5 kg