page title icon Samsung Galaxy S22 Review

Wat het de Android-telefoons van dit jaar betreft, lijkt het erop dat de Galaxy S22 van Samsung voor de meeste mensen de beste optie van 2022 is.

Ons verdict

De Samsung Galaxy S22 is over de hele lijn een topper. Het is een fun smartphone die alles heeft wat je nodig hebt in een compact en goed uitziende smartphone. Het scherm is prachtig, hij is krachtig en de camera maakt uitstekende foto’s. De enige reden om dit toestel niet te kopen is als je net de S21 hebt gekocht.

Voor

  • Krachtige nieuwe chipset
  • Helder en kleurrijk scherm
  • Goed te gebruiken met één hand

Tegen

  • Kleine upgrade ten opzichte van de S21
  • Design is niet meer zo inspirerend zoals het ooit was

Als het gaat om de Samsung Galaxy S22, denkt Samsung dat vooruitgang beter is dan verandering. Terwijl de Samsung Galaxy S22 Ultra veel weg heeft van de Galaxy Note, lijkt de standaard S22 erg veel op zijn voorganger.

Dat is prima. Mijn review van de Samsung Galaxy S21 was zeer positief omwille van het ontwerp, de prestaties, het scherm en de camera’s van de telefoon. Ook dit jaar zal ik de nieuwste Samsung Galaxy reviewen.

Geen wonder dat Samsung is doorgegaan met het Contour Cut-ontwerp dat ze voor het eerst gebruikten op hun S21 smartphone. Met alle lekken van de afgelopen zes maanden, is er niets nieuws te melden over de standaard Galaxy S22, dus dat is goed. Desondanks deze leaks, komt de S22 zeker op onze lijst van veste Android smartphones.

S22
S22

Ontwerp en display

De Galaxy S22 heeft een 6,1-inch scherm, dat 0,01 inch kleiner is dan zijn voorganger. Dit verschil is zo klein dat je het niet zou opmerken, tenzij je de telefoons naast elkaar zou bekijken. Het scherm heeft een FHD+ resolutie, een vernieuwingsfrequentie van 120Hz en een aanraakinvoersnelheid van 240Hz. Het heeft ook AMOLED-technologie.

Als je Samsung-telefoons kent, weet je dat hun schermen er goed uitzien. Het scherm van de S22 vormt hierop geen uitzondering, met kleuren die er helder en vet uitzien, donkere zwarttinten en een hoge helderheidsinstelling.

Afgezien van het Contour Cut camerapaneel lijkt de S22 veel op de S21. Hij heeft geen 3,5mm headphone jack (hoofdtelefoonaansluiting) en een voorkant met platte randen. Een kleine verandering is dat de achterkant van de telefoon nu van glas is, en niet van plastic zoals voorheen. Hierdoor voelt de telefoon iets duurder aan, maar hij ligt ook iets zwaarder in de hand.

Je kunt kiezen uit Phantom Black, Phantom White, Pink Gold, of Green bij je bestelling.

Het is een kleine telefoon, zowel in vergelijking met zijn broers en zussen op de Android-markt. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die hun telefoon graag met één hand gebruiken. Ik vond hem comfortabeler dan de grote telefoons die nu in de winkelschappen liggen.

Samsung Galaxy S22 camera’s

Zoals eerder vermeld, blijft de Galaxy S22 met een drievoudige camera-array aan de achterkant, maar met een nieuwe reeks sensoren.

Deze keer heeft de hoofdcamera een 50-megapixel sensor. Hij beschikt ook over “Tetra binning”-technologie, die helpt om grote foto’s terug te brengen tot 12-megapixelfoto’s met meer detail en licht. De telelens is van 64MP naar 10MP gegaan, maar heeft nu een echte 3x optische zoom in plaats van een hybride 3x zoom. En dan is er nog de ultrawide. Deze heeft nog steeds een 12MP sensor, maar heeft nu een gezichtsveld van 120 graden, in tegenstelling tot de 79 graden van voorheen. De frontcamera blijft op 10MP, maar de AI-beeldverwerking zou hier moeten verbeteren om betere selfies te maken.

S22 Camera
S22 Achterkant

Mijn eerste indrukken van de Galaxy S22 camera’s zijn enorm goed. De nieuwe hoofdcamera maakt heldere en kleur-rijke foto’s met veel detail. Ik bekeek ze alleen op de S22, niet op een apart scherm. De hoofdcamera van de S22 lijkt meer licht op te kunnen nemen dan de hoofdcamera van de S21.

Als iemand die graag optische zoom op telefoto’s heeft, vond ik het een goed idee om dat te verkiezen boven meer pixels. Ook vind ik de 30x Space Zoom op de Galaxy S21 iets beter dan die op de S21. Meer dan dat, de ultrawide camera kan meer in zijn frame passen, dus het kan meer opnemen.

Samsung zei dat zijn nieuwe AI Stereo Depth Map in portretfoto’s de kleinste dingen kan onderscheiden, zoals een haarlok. Hoewel ik de Galaxy S22 met de S21 moet vergelijken om de grote verschillen te zien, zagen de portretfoto’s die ik nam er goed uit. Ik vond dat er minder fringing was tussen de randen van het onderwerp en de achtergrond.

Samsung heeft de over-smoothing en bewerking die de S21 deed, beter onder controle. Ik nam een snelle selfie met de 10MP frontcamera. Tijdens een close-up waren de poriën op mijn voorhoofd te zien, en mijn duizend yard staren was duidelijk te zien.

Met de Galaxy S22 lijkt het erop dat Samsung veel aandacht heeft besteed aan video. Met de Galaxy S21 kon je video’s opnemen in 8K met 24 frames per seconde. De nieuwe Auto Framing-functie daarentegen kan tot 10 personen in een frame detecteren en volgen en automatisch de focus van de camera aanpassen om ervoor te zorgen dat ze allemaal scherp zijn. Het houdt ook de mensen in het frame om er zeker van te zijn dat de camera op hen gericht is, wat bijna hypnotiserend is om te zien. Of het een gimmick is is me nog niet duidelijk, maar het blijft cool.

Over het algemeen voelde de Galaxy S22 iets beter aan om mee te richten en video te schieten dan de S21 deed. Ik zou de S22 beter kunnen vergelijken met de iPhone 13 Pro, die het maken van goede video’s heel eenvoudig maakt.

S22 Batterijduur

De S22 heeft een kleinere batterij capaciteit van 3,700mAh, dat is 300mAh minder dan het model van vorig jaar. We hopen dat Samsung wat aanpassingen aan de batterij heeft gedaan om ervoor te zorgen dat de batterijduur er niet onder lijdt.

De oplaadsnelheid is 25W, wat niet erg snel is vergeleken met wat sommige andere telefoons opladen. Omdat de telefoon een kleinere batterij heeft, zou het opladen sneller moeten gaan dan op de S21. Er is ook draadloos opladen, maar dit werkt met dezelfde snelheden als op de vorige versie van de telefoon, namelijk 15W en 4,5W.

S22 Battery
S22 Batterij gebruik interface

Software

Android 12 met Samsung’s One UI 4.0 interface voert de show, en ik kan je vertellen, het is een schoonheid. Je kunt meer doen dan alleen je achtergrond veranderen. Je kunt ook de kleur van je pictogrammen en startscherm veranderen. Er zijn veel meer GIF’s en stickers te vinden op het toetsenbord van Samsung dan ooit tevoren.

Ook de privacy is beter geworden in One UI 4.0. Er is een nieuw privacydashboard dat al je beveiligingsfuncties op één plek zet en dat makkelijk toegankelijk is. Je kan zien wanneer uw camera of microfoon in gebruik is dankzij het groene lampje rechtsboven in het scherm. Als het vaker oplicht dan je zou willen, kun je er ook voor kiezen om de camera uit te schakelen.

Samsung heeft een paar nieuwe of betere samenwerkingen die helpen om hun nieuwe gebruikersinterface beter te maken voor gebruikers. Je kunt je scherm, apps en video’s delen met vrienden met slechts één tik op de knop terwijl je aan het bellen bent. Als onderdeel hiervan heeft Microsoft samengewerkt met Nokia om het makkelijker te maken voor mensen om hun telefoons te gebruiken op hun pc’s. Dit betekent dat ze hun favoriete mobiele apps kunnen gebruiken en gemakkelijk foto’s tussen de twee kunnen verplaatsen.

Conclusie

De Galaxy S22 ziet er goed uit, is comfortabel, kan veel, en heeft veel kracht. Als je een nieuwe telefoon wilt, maar niet te veel geld wilt uitgeven, is de Galaxy S22 een goede keuze.

Het heeft geen zin om de S22 te kopen als je de S21 al hebt. Ik vond dat het toestel aan de verwachtingen voldeed op het gebied van prestaties, en daar was ik blij mee. De verbeteringen die de Galaxy S22 doorvoert, zullen dus geen groot verschil maken. Je kunt misschien beter wachten tot volgend jaar voor de Galaxy S23, die nog meer verbeteringen zal hebben.

Maar voor iedereen die geen S21 heeft is deze smartphone een excellente keuze. De Ultra is natuurlijk de beste, maar de S22 gaat je met zijn lagere prijs zeker overtuigen.